Už ste niekedy v zime zapadli?

Čo mám robiť, keď už je neskoro a s autom zapadneme do snehu? Volať ihneď odťahovú službu, alebo sa mám skúsiť s autom vyhrabať? Nezapadnem náhodou ešte viac?
Tieto a mnohé ďalšie otázky trápi mnohých vodičov. Napriek tomu, že mnohí z nás už mali tú skúsenosť, stále sa veľmi málo vie o tom, ako správne postupovať pri takejto udalosti.

auto

Nepodliehajte panike!

Pokiaľ sa nešťastnou náhodou alebo nesprávnou jazdou stalo, že ste s autom zapadli do snehu, nezúfajte si. Nie je to koniec sveta. A taktiež to nie je neriešiteľná situácia. Nie vždy treba hneď siahať za telefónom a volať odťahovú službu. Skúste postupne vyskúšať týchto nasledujúcich niekoľko postupov.

Vytlačte si auto sami

Pokiaľ vás tie vo vašom automobile viac, poproste vašich spolucestujúcich, aby vás potlačili. Avšak toto je potrebné urobiť správne. Nie je dobré za každých okolností auto odtlačiť jedným smerom. Pokiaľ ste zapadli tak, že potrebujete vycúvať, alebo sa iba pohnúť dopredu, situácia je najjednoduchšia. Vaši kolegovia vás môžu potlačiť buď zozadu alebo spredu. Pokiaľ ste zapadli šikmo, alebo bočnými kolesami a treba sa pohnúť doľava alebo do prava, v tom prípade je vhodnejšie, pokiaľ vás časť pomocníkov tlačí zboku a ostatní v tom smere, do ktorého sa potrebujete pohnúť. Čiže zozadu alebo spredu.
Vodič musí plyn pridávať veľmi pozvoľna a nie stlačiť naplno a krútiť kolesami ako s motorovou pílou. Treba sa snažiť, aby sa klesá nedostávali do šmyku, v tom prípade je vyťahovanie auta zo záveja oveľa efektívnejšie.

mercedes

Ste na to sami?

Pokiaľ ste zapadli do snehu a nemáte poruke žiadneho pomocníka, aj tak máte šancu. V tomto prípade je však potrebná vyššia šoférska zručnosť. Auto je možné hojdavými pohybmi vyprostiť zo záveja. Tieto pohyby docielime pozvoľným pridávaním a uvoľňovaním spojky a plynového pedála. Toto opakujeme v pravidelných intervaloch a pritom dávame pozor, aby sme kolesa nedostali do šmyku.
Týmto postupným rozhojdaním máme veľkú šancu, že auto vytiahneme zo záveja. Ide totiž o takzvanú simuláciu pohybu, ktorý sa vykonáva pri vytláčaní automobilu s našimi pomocníkmi.